Liczba wyników: 4264
Nawet jesli nie masz nadwagi czy otyłości, ale unikasz aktywności fizycznej i przesiadujesz całe dnie na kanapie lub w fotelu, grozi ci stan przedcukrzycowy.
Trwa sezon zimowy. Wiele osób odwiedzi w tym czasie góry, aby rozkoszować się jazdą na nartach. Inni pozostaną w mieście lub wyjadą odpocząć w miejsca, gdzie można korzystać z takich zimowych atrakcji jak jazda na łyżwach, sankach, kuligi czy spacery po ośnieżonych, leśnych drogach. To wspaniała zabawa, ale też długie godziny spędzone w śniegu i na mrozie, które mogą przysporzyć nam problemów ze zdrowiem. By tego uniknąć pamiętajmy, aby po powrocie do domu zawsze dobrze rozgrzać organizm. Możemy to zrobić na co najmniej kilka sposobów.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Zdecydowana większość dorosłych Polaków zażywa leki - często nie czytając nawet ulotek. Niestety zarówno te na receptę, jak i bez recepty, niosą za sobą ryzyko wielu działań niepożądanych, w tym skutki uboczne dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Na co warto uważać przy ich stosowaniu? Które leki szkodzą zębom i jak zapobiegać problemom?
Początkowo w naszej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosił 1: 1, ale dzisiaj stanowi 15-20: 1, a nawet więcej. Problem polega na tym, że taka proporcja nie jest dobra dla zdrowia, optymalna powinna wynosić 1-4:1.
Mel Gibson znów został tatą. Dziewiąty potomek aktora i reżysera przyszedł na świat 21 stycznia w Los Angeles.
Smiech to nie tylko „objaw" przyjemnego spędzania czasu, relaksu i radości, może mieć też prozdrowotne korzyści. Zobacz, dlaczego kreowanie sytuacji skłaniających do wesołości pomaga zachować dobre fizyczne i psychiczne samopoczucie.
Wiele postanowień noworocznych wiąże się z większą aktywnością fizyczną, dietą, schudnięciem czy ogólnie rozumianym zdrowym stylem życia. Jednak zanim zaczniemy dbać o zdrowie, warto poznać swój bieżący stan i wykonać badania profilaktyczne.
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
WHO podaje, że na całym świecie na cukrzycę choruje ponad 400 milionów ludzi. Choroba jest główną przyczyną utraty wzroku, niewydolności nerek, zawału serca, udaru i amputacji kończyn. Zobacz, jak się ją diagnozuje.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami