Liczba wyników: 8520
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kalifornijskim wynika, że na liczbę epizodów arytmii serca wpływa jedynie alkohol, istotnego związku nie mają z nią zaś: kofeina, niedobór snu, czy spanie na lewym boku.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Receptor aktywowany przez związki z kwasów tłuszczowych omega-3 odgrywa istotną rolę w zapobieganiu stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych i osłabianiu miażdżycy, podają uczeni z Karolinska Institutet w Szwecji.
Istnieje wyraźny związek pomiędzy przyjmowaniem antybiotyków i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy w ciągu pięciu do dziesięciu lat od dłuższej antybiotykoterapii.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Wiele osób częściej zapomina wraz z wiekiem, jednak trudno jest stwierdzić, czy te problemy z pamięcią są normalną częścią starzenia się, czy może oznaką choroby. Teraz opracowano prosty, samodzielny test, który pomoże szybciej zidentyfikować wczesne objawy demencji.
Czytanie książek, pisanie i inne aktywności stymulujące mózg mogą pomóc zachować pamięć w każdym wieku.
Już po niewielkiej dawce nieorganicznego azotanu przez trzy dni zdrowi ludzie wykorzystują mniej tlenu podczas jazdy na rowerze stacjonarnym. To oznacza, że poprawiła się wydajność i zwiększyła efektywność mitochondriów, które zasilają nasze komórki.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami