Liczba wyników: 11772
Ekstrakt z chińskiego zioła kudzu znacznie zmniejsza chęć sięgnięcia o napoje wyskokowe i może być przydatny w leczeniu alkoholizmu oraz ograniczania upijania się, wynika z nowego badania przeprowadzonego przez uczonych z McLean Hospital i Harvard Medical School.
Polacy, według własnych deklaracji, interesują się tym, jak wygląda ich otoczenie – budynki, place, ulice w miejscowości, w której mieszkają. Powszechnie doceniają znaczenie architektonicznego kształtu budynków i lubią podziwiać starą historyczną zabudowę miast - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Lubimy także, choć takie deklaracje nie są powszechne, nowe budynki, jednak co trzeci badany krytycznie ocenia jakość nowej architektury.
Reklama częściej wzbudza emocje negatywne niż pozytywne. Zdecydowana większość Polaków nie lubi reklam, a tylko co ósmy ma do nich pozytywny stosunek - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Niemal połowa osób czuje się przymuszana do oglądania lub wysłuchiwania reklam, mimo że za nimi nie przepada, a blisko dwie piąte nie lubi reklam, dlatego też unika ich oglądania i słuchania.
Aby poprawić samopoczucie pracowników, firmy wymyślają różne codzienne aktywności, np. ćwiczenie jogi w porze obiadu, czy specjalny czas na spacer i rozmowę. Nowe badania pokazują, że wystarczy 15 minut i odrobina grywalizacji, aby uzyskać istotny efekt.
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Badania genetyczne wykazują, że wzrost może wpływać na ryzyko kilku chorób. Odkryto, że istnieje związek pomiędzy wzrostem i niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca oraz między wzrostem i wyższym zagrożeniem neuropatią obwodową oraz zaburzeniami krążenia.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Jeśli zwykle spodziewasz się najgorszego i koncentrujesz na tym, co negatywne, masz większe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiegokolwiek powodu. Chociaż nowe badania nie dowiodły wpływu optymizmu na długowieczność, pokazały, że negatywne nastawienie do świata realnie skraca życie.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.