Liczba wyników: 3293
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Chociaż na stwardnienie rozsiane wciąż nie ma leku, to wczesne rozpoznanie choroby pozwala w porę wprowadzić odpowiednią terapię opóźniającą postęp schorzenia. Jakie więc dolegliwości powinny nas szczególnie zaniepokoić?
Utrata masy ciała jest związana z utratą gęstości kości u kobiet w średnim i starszym wieku, wynika z nowego badania USA.
Rita Wilson, żona Toma Hanksa, zachorowała na raka piersi. Poddała się zabiegowi podwójnej mastektomii.
Zespół uczonych z Izraela odkrył białko, które może być przełomem w leczeniu nowotworów. Badacze z Technion w Hajfie, w tym laureat Nobla w dziedzinie chemii Aaron Ciechanover oraz dr Yelena Kravtsova-Ivantsiv przeprowadzili badania dotyczące wpływu określonych białek na rozwój raka.
Zwierzęta potrafią wyczuć to, czego nie wskażą najdokładniejsze maszyny. Wyszkolono psa, który potrafi wyczuć raka prostaty i czyni to z prawie stuprocentową dokładnością.
7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Niech ten dzień będzie pretekstem do tego, by skupić się właśnie na zdrowiu - zastanówmy się z jakimi problemami mamy najczęściej do czynienia i ile o nich wiemy. Okazuje się, że to właśnie otyłość jest epidemią XXI wieku. Dowód? W Polsce ok. 51 procent społeczeństwa zmaga się z dodatkowymi kilogramami, a 34,2 procent Polaków uważa, że leczenia otyłości można podjąć się we własnym zakresie.
Ameryka żyje niezwykłą historią dwóch mężczyzn. Jeden z nich jest lekarzem, który niemal trzydzieści lat temu walczył o życie noworodka. Chłopiec dorósł, został ratownikiem i... uratował tego lekarza z płonącego samochodu.
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami