Liczba wyników: 2560
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Przewlekłe choroby układu oddechowego każdego roku zabijają miliony ludzi. Mimo to świadomość zagrożenia jest bardzo mała, nawet chorzy na POChP - jedną z najczęstszych chorób dróg oddechowych występujących obecnie na świecie - zazwyczaj nie są tego świadomi. Tym czasem zbyt późne rozpoznanie, brak leczenia, prowadzi do nieuchronnego kalectwa i przedwczesnej śmierci. Główną przyczyną choroby jest palenie papierosów. Światowa Organizacja Zdrowia szacowała kilka lat temu liczbę chorych na całym świecie na ponad 64 miliony.
Wnioski z badań obejmujących tysiące kobiet po menopauzie sugerują, że pacjentki, u których rozwija się inwazyjny rak piersi, mogą zyskać znaczne korzyści prozdrowotne z przyjmowania suplementów zawierających zarówno witaminy, jak i minerały.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Powstaje innowacyjny system biopsji piersi, sterowany w czasie rzeczywistym obrazowaniem PEM (pozytonową mammografią emisyjną) w 3D. Projekt MAMMOCARE, którego realizacja rozpoczęła się w październiku 2013 r., ma zapewnić kierowanie igłą w czasie rzeczywistym, co pozwoli podnieść precyzję i skuteczność pobierania próbek guzów.
Kwas acetylosalicylowy to powszechnie stosowany lek w profilaktyce zawałów serca i udarów. Okazuje się, że skuteczniejszy jest, gdy zażywa się go wieczorem.
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Dziś mija 50 lat od śmierci Clive Staplesa Lewisa - angielskiego pisarza, historyka, filozofa i teologa, członka grupy Inklingów, autora między innymi słynnych "Opowieści z Narnii".