Liczba wyników: 3111
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Słoneczne dni zachęcają do wypoczynku na świeżym powietrzu, jednak upały nie wpływają korzystnie na zdrowie. Szczególnie narażone w tym okresie są osoby starsze i zmagające się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Wysokie temperatury mogą powodować gwałtowny spadek ciśnienia tętniczego, co może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
W ostatnich tygodniach media informowały o oparzeniach wywoływanych przez barszcz Sosnowskiego - roślina występuje dość powszechnie, a kontakt z nią może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, a w skrajnych przypadkach nawet śmiercią.
Kobiety zestresowane i cierpiące na depresję szybciej umierają.
Kobiety stosujące selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) w leczeniu objawów menopauzy są do 76 procent bardziej narażone na złamania kości.
Pacjenci korzystający z usług gabinetów medycyny estetycznej często stają przed problemem, który zabieg zagwarantuje im najlepszą relację kosztów do efektów, a przy okazji będzie bezpieczny i długotrwały.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Wszyscy marzą o wakacjach pełnych słońca i relaksu, które pozostawią po sobie wspaniałe i niezapomniane wrażenia. Sielankę mogą jednak niestety zakłócić dolegliwości zdrowotne – zazwyczaj niegroźne dla zdrowia, ale na pewno mocno uciążliwe. Niektórym problemom można jednak bez trudu przeciwdziałać.
Dwa odrębne zespoły naukowców opublikowały wyniki swoich badań nad wykrywaniem chorób za pomocą zmodyfikowanych genetycznie bakterii.
Rasa psa może mieć znaczenie dla potencjalnego właściciela ze względu na pewne różnice w poziomie energii reprezentowanej przez określone czworonogi. Poza tym znaczenie mają inne czynniki. Przykładowo, nie powinien mieć doga, ktoś, kto mieszka w kawalerce, ani opiekować się śliniącym się buldogiem osoba cierpiąca na alergię.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami