Liczba wyników: 3270
To, co jesz i leki, które zażywasz, mogą zmienić ilość i rodzaj bakterii w jelitach. Ma to o tyle ważne znaczenie, że wpływa zarówno na sposób trawienia, jak i wiele procesów w organizmie.
Jest bardzo popularny na polskich stołach. Stanowi świetny dodatek do wielu dań, a także smaczny składnik kanapek - chodzi o biały ser (twaróg), który - jak się okazuje - ma wiele zastosowań.
Naukowcy prowadzący badania w ramach projektu COEVOCON, wskazują,że nawet śladowe ilości antybiotyków - o dużo niższym stężeniu niż dotychczas sądzono - wzmacniają antybiotykooporność.
Wszyscy mamy jakieś nawyki czy sposoby radzenia sobie w różnych sytuacjach, które nie muszą być zrozumiałe dla innych. Mają one jednak określony cel - pozwalają osłabić odczuwany lęk.
Czy wiesz, że dzięki kurkumie możesz uniknąć problemów z dziąsłami, cynamon pomoże ograniczyć ilość ubytków, a tajemnicze zioło Indian wesprze cię w walce z groźnymi bakteriami? Sprawdź, jakie naturalne metody uchronią cię przed najpowszechniejszymi dolegliwościami jamy ustnej.
Osoby, które odczuwają satysfakcję w ważnych dziedzinach życia, odznaczają się lepszą ochroną serca.
Rzecznik Praw Obywatelskich wziął w obronę osoby dotknięte przewlekłym oraz ostrym bólem. Jak zauważa RPO w swoim wystapieniu do ministra zdrowia, obowiązkiem państwa jest zapewnienie pacjentowi dostępu do bezpiecznego i skutecznego leczenia bólu. Tymczasem ból nadal bywa traktowany jako nieodłączna część choroby i procesu leczenia. Prawo pacjenta do świadczeń służących łagodzeniu bólu zostało ograniczone wyłącznie do pacjentów w stanie terminalnym.
Cząsteczka NADPH może znacznie przyhamować starzenie się.
Katar w czasie alergii jest wynikiem reakcji na substancje, które dla przeciętnej osoby nie są niebezpieczne, ale organizm alergika traktuje je jako szkodliwe i uruchamia mechanizmy obronne. Błona śluzowa nosa reaguje obrzękiem i znacznie zwiększa się produkcja wydzieliny, początkowo wodnistej, później, gdy upośledzeniu ulega działanie układu śluzowo – rzęskowego, katar może stać się gęsty i utrudniać oddychanie.
Pacjenci z rakiem jelita grubego, którzy codziennie zażywali kwas acetylosalicylowy, byli o jedną czwartą mniej narażeni na śmierć z powodu choroby w porównaniu do osób nie stosujących tego leku.