Liczba wyników: 5944
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.
Nieprawidłowe odżywianie i niedostatek aktywności fizycznej to podstawowe przyczyny nadwagi i otyłości. Skutki otyłości to nie tylko ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości, ale także wiele problemów zdrowotnych dotykających osoby otyłe już teraz.
Kobiety, które w młodym wieku (przed ukończeniem 35 lat) doświadczyły zawału lub udaru, czy innych problemów sercowo-naczyniowych, wcześniej zaczynają zmagać się z menopauzą.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Chyba każdemu zdarza się od czasu do czasu wpadać w gniew, warto jednak nauczyć się ograniczać takie stany ducha, bo są destrukcyjne nie tylko dla relacji z innymi, ale naszego stanu zdrowia. Oto kilka sposobów na zmniejszenie poczucia złości i innych negatywnych emocji, które mogą nas opanować.
Współczesne tempo życia i codzienne, stresujące sytuacje dotykają już nie tylko ludzi sukcesu, ale również młodzież i dzieci. Stajemy przed presją wielu wyzwań, czasu i wyników. W konsekwencji jesteśmy ciągle zestresowani. Takie sytuacje wpływają na nasze zdrowie, pozostawiając ślad nie tylko na nerwach, ale również na całym organizmie. Długotrwałe działanie stresu oddziałuje również na zęby.
Odpowiedzi na pytanie o hemofilię, postawione podczas sondy ulicznej mogą zaskakiwać. Hemofilia to choroba krwi, w której nie goją się rany, popularnie zwana białaczką… Takie stwierdzenia pokazują, że Polacy nie mają dużej wiedzy na jej temat, chociaż jest to jedna z najczęstszych skaz krwotocznych i najwcześniej rozpoznawanych chorób genetycznych.
Mamy okres grypowy, infekcyjny. Tabletki czy syropy mają chronić przed czyhającym zagrożeniem. Warto pamiętać, że podobne kłopoty mogą mieć nie tylko żywe istoty. Infekcja może też spotkać komputery, których nie zabezpieczymy przed atakiem wirusa. Różnica jest jednak taka, że my w końcu podniesiemy się z łóżka, wyleczymy specyfikami z apteki czy herbatą z miodem i cytryną, a komputer lub dane padną i… nie wstaną.
Lipowy, gryczany, manuka – czy kupujemy miód dobrej jakości? Inspekcja Handlowa w II kwartale 2018 r. zbadała 269 partii miodu, miała zastrzeżenia do 48 z nich. Wątpliwości wzbudziło przede wszystkim oznakowanie, mniej dotyczyło składu.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami