Liczba wyników: 7305
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
W niespokojnym okresie wojny i pandemii, World Happiness Report 2022 ukazuje jasne światło ciemnego czasu. Według międzynarodowego zespołu pandemia przyniosła nie tylko ból i cierpienie, ale także zwiększenie wsparcia społecznego i życzliwości.
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Codzienne chodzenie czy wykonywanie prac domowych może być bardziej korzystne dla zdrowia niż sądzono. Zastąpienie półgodzinnego pozostawania w pozycji siedzącej aktywnością zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 24 procent.
Osoby pozostające w nieszczęśliwym małżeństwie mają wyższe ryzyko problemów z układem krążenia.
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Siedem zdrowych nawyków i czynników związanych ze stylem życia może odgrywać istotną rolę w obniżaniu prawdopodobieństwa demencji u osób z najwyższym ryzykiem genetycznym tej choroby, zapewniają eksperci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami