Liczba wyników: 3356
Woda jest niezbędnym elementem codziennej diety osób w każdym wieku, ale szczególnego znaczenia nabiera w przypadku seniorów. Nawet niewielki brak płynów w organizmie może mieć bardzo niekorzystny wpływ na ich zdrowie i samopoczucie, a długotrwałe odwodnienie może stać się przyczyną rozwoju chorób przewlekłych. Dlatego osoby starsze powinny szczególnie dbać o regularne spożycie wody.
Nie tylko to, co jesz, ma znaczenie dla twojej sylwetki - wszak liczy się także wielkośc porcji. Jeśli wybierzesz mniejsze talerze, masz większe szanse na utratę na wadze.
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Zażywanie witamin z grupy B może opóźnić osłabienie zdolnosci poznawczych.
Gryzonie mogą stanowić „narzędzie" diagnostyczne - prawdopodobnie są w stanie wyczuć rozwój choroby Alzheimera przed wystąpieniem kojarzonych z chorobą symptomów.
Ci, którzy często piją słodkie napoje, mają więcej trzewnej tkanki tłuszczowej tj. większą tzw. otyłość brzuszną.
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Suchość pochwy to nie tylko dolegliwość kobiet w okresie menopauzalnym. Problem coraz częściej dotyczy 30-, a nawet 20-latek. Pierwszych objawów nie należy lekceważyć.
Naukowcy z University of Southampton sądzą, że odkryli, w jaki sposób można skutecznie powstrzymywać rozwój choroby Alzheimera. Trzeba blokować jeden z receptorów w mózgu.
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.