Liczba wyników: 5596
Stan zdrowia zębów i jamy ustnej ma znaczący wpływ na zdrowie całego organizmu. Próchnica, choroby dziąseł i przyzębia, a także wady zgryzu i utrata zębów niosą ogólnozdrowotne konsekwencje.
Oglądanie telewizji przez co najmniej trzy godziny dziennie przez osoby po pięćdziesiące oznacza znaczne przyspieszenie rozwoju problemów z pamięcią.
Wiek sam w sobie jest czynnikiem, który osłabia nie tylko fizyczne możliwości organizmu, ale też też intelektualne. Wygląda na to, że nasz mózg przeżywa złoty okres tu przed czterdziestymi urodzinami.
Orzechy włoskie i migdały są szczególnie polecane osobom a cukrzycą typu 2, pomogą zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym u diabetyków.
Jeśli twoja dieta zawiera duże ilości tłuszczu, narażasz się na wyższe ryzyko raka jelit i okrężnicy.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Jeśli mieskasz na wsi, nie brakuje ci możliwości spacerowania na łonie natury. Jeśli jednak jesteś „mieszczuchem", trudniej ci zmienić otoczenie z betonowego na naturalne. Można się jedna „poratować" częstszym przebywaniem w parkach, mówią uczeni. To zwiększa poczucie szczęścia i spokoju ducha.
Jeśli długo pracujesz, możesz nie tylko doczuwać znużenie czy wypalenie zawodowe, ale wręcz zachorować na depresję, ostrzegają psycholodzy. Szczególnie dotyczy to kobiet.
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami