Liczba wyników: 5548
Mogłoby się wydawać, że mięśnie nie mają zbyt wiele wspólnego z nowotworami, tymczasem okazuje się, że pacjentki z większą tkanką mięśniową mają większe szanse na przeżycie raka piersi.
Na prezbiopię cierpi niemal 100 proc. osób po 40 roku życia. Prawie każda z nich odczuwa wyraźne pogorszenie wzroku, które nastąpiło wraz z wiekiem, a 86 proc. wiąże ten stan rzeczy z przekroczeniem progu 40 lat. Jednocześnie tylko co 10. badany słyszał o istnieniu prezbiopii.
Aktywność fizyczna ma niezwykłą moc leczniczą, pomaga osłabić niepokój i zmniejszyć wiele objawów zaburzeń psychicznych. Okazuje się, że pozwala też zwiększyć poczucie szczęścia i zadowolenia z życia.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości, pomaga m.in. uchronić się przed chorobami serca, powstrzymać rozwój nowotworów, poprawić pamięć oraz wspomaga odchudzanie. Do tej listy można dopisać ochronę zębów przed różnymi problemami.
Wysoki poziom kortyzolu, hormonu stresu, szczególnie, gdy utrzymuje się w nocy, może wywoływać przybieranie na wadze.
Znajomość języków obcych jest istotna nie tylko ze względu na pozycję w CV. Poza tym, że umożliwia komunikowanie się z większą grupą ludzi, wzmacnia również mózg. Nauka nowego języka sprzyja utrzymaniu jego dobrej sprawności do późnej starości. Dowiedziono, że uczenie się języków obcych hamuje proces starzenia się mózgu i zwiększa inteligencję.
Jeśi chcesz schudnąć, nie musisz wyrzucać ze swojego jadłospisu makaronu. Usunięcie tego produktu z diety nie sprawi, że łatwiej będzie ci zrzucić wagę.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.