Liczba wyników: 6208
Limfopenia, czyli niedostateczna ilość komórek układu odpornościowego, skraca życie, wskazują duńscy badacze.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Osoby, które dużo czasu spędzają w samochodzie, mogą narażać swoje zdrowie na szwank, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside. Według nowych badań pianka stosowana do wyściełania niektórych siedzeń samochodowych zawiera potencjalnie niebezpieczne dawki substancji, które mogą sprzyjać m. in. rozwojowi nowotworów.
Co robić, kiedy dopada nas chandra i zniechęcenie, a nie mamy czasu lub pieniędzy na antystresowe masaże czy zabiegi w spa? Kilka prostych, łatwo dostępnych sposobów pomoże odzyskać dobry nastrój.
Jeśli zostajesz w pracy po godzinach, możesz nie tylko mieć pewne problemy w życiu prywatnym, ale też odbija się to na twoim zdrowiu. Kilka ponadmiarowych godzin w tygodniu może podnieść ciśnienie krwi.
5 lutego w Beverly Hills, zmarł Kirk Douglas - amerykański aktor filmowy, laureat Oscara za całokształt twórczości. Miał 103 lata. O śmierci legendy amerykańskiego kina poinformował jego syn, Michael Douglas.
Kobiety, które wcześnie doświadczyły menopauzy, mają znacznie wyższe ryzyko poważnych problemów zdrowotnych po sześćdziesiątce w porównaniu do pań, u których klimakterium nastąpiło w standardowym wieku, czyli około pięćdziesiątego roku życia.
Musisz ćwiczyć, jeśli chcesz dobrze się czuć i wolniej starzeć, dotyczy to nie tylko formy fizycznej, ale i intelektualnej. Bez wysiłku fizycznego nie można liczyć na umysłową ostrość w jesieni życia.
Historia święta babć i dziadków w Polsce jest dość młoda, miimo że wydaje nam się że obchodzimy je "od zawsze". Pomysł na uhonorowanie babć specjalnym dniem powstał w 1964 roku z inicjatywy kobiecego pisma, Dzień Dziadka został zapoczątkowany nieco później.
Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.