Liczba wyników: 4835
Coraz więcej osób ma świadomość, że aby cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długie lata, należy dbać o siebie i swoje zdrowie. To dlatego staramy się spędzać czas coraz aktywniej. Chcąc jak najdłużej zachować piękny wygląd skóry i włosów chętnie sięgamy po kosmetyki pielęgnacyjne. W trosce o serce i układ krążenia spacerujemy, gimnastykujemy się lub uprawiamy jogging. Jednocześnie, często zapominamy o naszych oczach, które również potrzebują uwagi i zainteresowania.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Aktywność fizyczna to naturalny lek i środek zapobiegający wielu chorobom. Teraz ustalono, że nie może chronić przed cukrzycą czy chorobami serca, ponieważ powstrzymuje rozwój stanów zapalnych towarzyszących tym problemom zdrowotnym.
Chrzan japoński, czyli wasabi, rośnie naturalnie w Japonii, ale i jest także uprawiany w Korei i na Tajwanie. Tradycyjnie korzeń chrzanu japońskiego jest wykorzystywany do wytwarzania ostrej przyprawy dodawanej do ryb, szczególnie do sushi. Wasabi może mieć też zastosowanie medyczne.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Podobno w trakcie menopauzy bywamy nieznośnie, płaczliwe, wybuchowe i nerwowe. Okres ten jest tradycyjnie postrzegany jako czas szczególnego rozdrażnienia. Czy to mit, czy może stan faktyczny?
Wzrost może mieć związek z poziomem ryzyka powstawania zakrzepów. Odkryty związek może wynikać z tego, że osoby wyższe mają dłuższe żyły w nogach, a więc więcej jest miejsca, w którym mogą wystąpić problemy.
Przyzwyczajeni do określonego sposobu jedzenia, niechętnie zmieniamy codzienny jadłospis. A gdy już podejmiemy decyzję o przejściu na dietę, nie tylko początki jej stosowania są trudne, ale i trzymanie się nowego sposobu odżywiania na dłużej. Warto przemyśleć kilka zmian, jakie chce się wprowadzić, a przede wszystkim zacząć myśleć o nowym menu jako o elemencie nowego stylu życia, a nie sytuacji przejściowej.
Śmierć może nadejść gwałtownie lub zbliżać się stopniowo. Szczególnie w przypadku sędziwych osób i ludzi schorowanych, wydaje się, że powoli „gasną". Czy daje się wyróżnić jakieś objawy poprzedzające odejście? Według lekarzy jest kilka takich symptomów.