Liczba wyników: 12574
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Zawarta w kawie kofeina może pomóc małym naczyniom krwionośnym lepiej pracować, mówią eksperci.
Zmienność genetyczna enzymów aktywnych węglowodanowo ma wpływ na to, jak pacjenci z zespołem jelita drażliwego (IBS) reagują na dietę o obniżonej zawartości węglowodanów.
Jeśli twój partner jest szczęśliwy, ty też masz lepszy nastrój i nie tylko - okazuje się, że taka sytuacja może też pomóc nam radzić sobie ze stresem, zwłaszcza gdy się starzejemy.
Na Florida State University College of Medicine przeanalizowano dane ponad 600 tysięcy z całego świata i obliczono, że doświadczanie uczucia samotności zwiększa ryzyko rozwoju demencji o 31 proc.
Nieznacznie otyłe osoby mają mniejsze ryzyko trwałej niepełnosprawności po udarze. To kolejny element paradoksu otyłości, czyli takich aspektów nadmiernej wagi, które wydają się mieć ochronny wpływ na zdrowie.
Większa ilość produktów ultraprzetworzonych - od napojów gazowanych po pakowane krakersy, niektóre płatki śniadaniowe i jogurty - jest ściśle powiązana z wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, ostrzegają eksperci University of Texas w Austin.
Terapia za pomocą masażu poprawia ogólny przepływ krwi i łagodzi ból mięśni po ćwiczeniach, mówią eksperci z University of Illinois w Chicago.
Pozostawanie dłuższy czas w pozycji stojącej stało się sposobem na rekompensowanie szkód wynikających z siedzącego trybu życia, często spowodowanego spędzaniem długich dni przed komputerem, telewizorem lub za kierownicą. Okazuje się jednak, że to może nie być najzdrowsze rozwiązanie.
Działania poprawiające nastrój mogą zmniejszyć poziom stanu zapalnego u osób z chorobą zapalną jelit.