Liczba wyników: 3049
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
To jaki styl życia prowadziłeś/aś w młodości, ma wpływ na proces starzenia się. Zobacz, co mogło zaszkodzić dobrej starości oraz jak naprawić ewentualne szkody.
Wiadomo już od jakiegoś czasu, że regularna aktywność pomaga zachować dobre zdrowie, w tym może zmniejszyć ryzyko różnych nowotworów. Teraz jednak badacze wyjaśniają, skąd bierze się wspomniany efekt treningów.
Zażywana przez pacjentów z cukrzycą metformina może mieć wiecej zastosowań - z badań na zwierzętach wynika, że może sprzyjać długowieczności.
Zimą często zapominamy o prawidłowym dbaniu o stopy, te zaś, uwięzione w ciasnych skarpetkach i schowane przed światem w zabudowanych butach, permanentnie narażone są na opuchnięcia, niedotlenienie i przesuszenie. Zanim pierwsze wiosenne temperatury pozwolą na sandałki, klapki czy koturny, warto zatroszczyć się o ich prezencję. Pielęgnacja stóp nie musi być ani bardzo kosztowna, ani szczególnie skomplikowana. Możemy wybrać zarówno profesjonalne zabiegi na stopy w salonach SPA, jak i zadbać o nie w domowych czterech ścianach.
Według statystyk, ponad połowa dorosłych Polaków posiada niekompletne uzębienie – co drugi z nas ma przynajmniej jeden ubytek, a co czwartego z nas powyżej 65-tego roku życia dotyczy problem bezzębia. Implanty to nie jedyne rozwiązanie tego problemu. Dzięki innowacyjnym technologiom, używanym w protetyce stomatologicznej, możemy nie tylko odbudować utracone zęby, ale także ich fragmenty, a nawet zastąpić nieestetyczne plomby – i to już podczas jednej wizyty w gabinecie.
Syrop klonowy, słodki dodatek do wielu produktów, bardzo popularny w USA i Kanadzie, może wspomóc leczenie choroby Alzheimera, mówią badacze z Uniwersytetu w Toronto.
Brzmi dość niezwykle, ale choroby dziąseł mogą wpływać na osłabienie zdolności poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego może zapobiec nowotworowi jelita grubego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami