Liczba wyników: 2808
McDonald's, największa na świecie sieć fast food, ogłosiła, że chce przyłączyć się do walki z globalną epidemią otyłości.
Światło słoneczne ma ogromny wpływ na zegar biologiczny każdego człowieka. Dzięki niemu odróżniamy dzień od nocy, wiemy kiedy odpoczywać, a kiedy zwiększyć swoją aktywność. Jesienią dopada nas apatia, zmęczenie i senność, odczuwamy wyraźny spadek nastroju, co ma związek z mniejszym natężeniem światła. Jak skutecznie radzić sobie ze skutkami nadejścia jesieni?
Wraz z upływem czasu tok odnowy komórek w organizmie spowalnia, co prowadzi do różnego rodzaju efektów ubocznych - od pojawienia się zmarszczek po wyższe ryzyko rozmaitych chorób. Nowe badania wskazują jednak, że ścisłe przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia może odwrócić proces starzenia się komórek.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Od kilku tygodni w mediach dominuje debata nad przedstawionymi przez rząd planami zmian w systemie emerytalnym. Zgodnie z zapowiedziami Polacy będą mieć częściową dowolność w wyborze pomiędzy ZUS a OFE. Jeżeli reformę przyjmie Sejm i podpisze Prezydent, na podjęcie decyzji pozostanie trzy miesiące. Czym kierować się przy dokonywaniu tak ważnego wyboru? Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę podpowiada ekspert Expandera.
Regularne jedzenie takich ryb, jak makrela, tuńczyk, pstrąg i łosoś może zapobiec różnym chorobom, teraz dowiedziono także, że serwowanie sobie tych gatunków ryb może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.
Zgaga bywa bardzo uciążliwa, niemniej jednak istnieje wiele sposobów na jej ograniczenie lub wręcz powstrzymanie. Poniżej osiem wskazówek, jak uchronić się przed tą dolegliwością.
W każdym wieku nasz organizm ma nieco odmienne wymagania. Z biegiem czasu tempo naszego metabolizmu maleje, przy jednoczesnym zmniejszaniu wydolności. Często zapominamy, że powinniśmy dostosować się do zmian zachodzących w naszych organizmach. Aktywność fizyczna jest jednym z elementów, które pozwalają nam zachować młodość i dobrze się czuć. Aby było to możliwe, trzeba dostosować wysiłek fizyczny do wieku i możliwości.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.