Liczba wyników: 2629
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Australijskie badania wykazały, że zapotrzebowanie na przeszczepy nerek i dializoterapię znacznie wzrośnie do roku 2020 głównie ze względu na wzrost liczby diabetyków i konieczności leczenia rozwoju przewlekłej choroby nerek.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Obserwując liczne spoty reklamowe, polecające specyfiki do walki z zakażeniami układu moczowego, zauważyć można, że ich przekaz skierowany jest głównie do kobiet młodych, aktywnych zarówno na polu prywatnym, jak i zawodowym. Tymczasem infekcje dróg moczowych bardzo często dotyczą także pań w starszym wieku.
21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W tym roku hasło przewodnie brzmi: „Twarze demencji". Materiały i przedsięwzięcia Alzheimer's Disease International oraz innych organizacji zajmujących się walką z chorobą na całym świecie koncentrują się w tym roku się na wielu problemach związanych z rozmaitymi „twarzami demencji".
DDA nie jest chorobą. DDA nie jest zaburzeniem. Określenie Dorosłe Dzieci Alkoholików zostało stworzone aby psychologom było łatwiej nazwać trudności, które mogą występować u osób dorastających w rodzinach alkoholowych.
Angielski jest najbardziej popularny wśród Polaków uczących się języków obcych. W pierwszych 9 miesiącach 2011 roku wybrało go nieco ponad 40 proc. osób podnoszących swoje kompetencje językowe. Na drugim miejscu znajduje się niemiecki, wybierany przez prawie co piątą osobę, i norweski, którego popularność znacząco się zwiększyła w ostatnich latach – wynika z danych ESKK.
Pogłębione zmarszczki, przesuszona skóra i rozszerzone naczynka - to mało optymistyczna prognoza na jesień. Dlatego jesienią warto zadbać o odpowiednią pielęgnację zniszczonej słońcem skóry.
Chrupiące i aromatyczne dania z patelni kuszą smakiem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. Jednak bardzo ważne dla naszego zdrowia jest by smażone potrawy były przygotowywane we właściwy sposób i na odpowiednim tłuszczu.
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami