Liczba wyników: 7797
Nasilone poziomy zanieczyszczeń powietrza są związane z uszkodzeniem kości u kobiet po menopauzie. Najbardziej widoczne jest to w odcinku lędźwiowym kręgosłupa: podtlenki azotu uszkadzały tę część dwa razy silniej niż dzieje się to w procesie normalnego starzenia się.
Osoby cierpiące na bezsenność były o 69 proc. bardziej narażone na zawał serca w porównaniu z tymi, które nie cierpiały na zaburzenia snu. Ludzie sypiający poniżej pięciu godzin na dobę mieli największe ryzyko zawału. Osoby z cukrzycą i bezsennością cechowały się dwukrotnie wyższym zagrożeniem zawałem.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Dzięki sztucznej inteligencji, która bada geny, będzie można przewidzieć choroby sercowo-naczyniowe, takie jak migotanie przedsionków i niewydolność serca.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.