Liczba wyników: 8520
Odczuwanie zmęczenia z powodu wykonywania niektórych czynności jest wskaźnikiem ryzyka zgonu w ciągu okresu krótszego niż trzy lata, odkryto na University of Pittsburgh.
Wahania temperatury, np. fale upałów, mogą mieć bardzo różny wpływ na wskaźniki infekcji i częstość chorób.
Niemal u jednej trzeciej (u 32 na 100) seniorów zarażonych COVID-19 w 2020 roku rozwinęła co najmniej jedna nowa choroba, która wymagała pomocy medycznej w ciągu kilku miesięcy po początkowym zakażeniu. To znacznie więcej niż wśród osób, które nie zachorowały na COVID-19.
Przekonanie, że dobre samopoczucie może być dobre dla zdrowia, nie jest nowe, postanowiono jednak naukowo sprawdzić, na ile można je uznać za uprawomocnione. Przejrzano wyniki badań dotyczącego tego, jak pozytywne emocje mogą wpływać na wyniki zdrowotne w późniejszym okresie.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
Dowcipy o starszych ludziach mogą się wydawać zabawne, ale w świecie, w którym populacja w wieku powyżej 60 lat rośnie szybciej niż wszystkie młodsze grupy wiekowe, ageizm nie powinien dawać powodów do uśmiechu, mówią uczeni z University of Alberta.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Już niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe.
Niektóre objawy oddechowe mogą być wskaźnikiem przedwczesnej śmierci u osób starszych.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami