Liczba wyników: 2135
Nasze mięśnie zużywają do pracy dwa podstawowe rodzaje paliwa - węglowodany i tłuszcze. Podczas krótkotrwałych wysiłków fizycznych, nie przekraczających 15 minut glukoza pobierana jest głównie ze spichrza w mięśniach, jakim jest glikogen.
Udary są często śmiertelne z powodu uszkodzeń mózgu powstałych w wyniku jego przebiegu. Z danych Stroke Association wynika, że 67.000 zgonów rocznie w Wielkiej Brytanii może być wynikiem udarów.
Ze wszystkich rynków w Unii Europejskiej ma być wycofany lek wspomagający odchudzanie. Jest on związany ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych.
Około 7,3 miliona osób w Europie cierpi na chorobę Alzheimera (AD) i związane z nią zaburzenia takie jak demencja naczyniopochodna. Obciążenie systemów opieki zdrowotnej, z jakim to się wiąże, zwłaszcza w świetle starzejącej się populacji w Europie, jest przytłaczające. Koszt opieki nad jednym pacjentem wynosi około 21.000 EUR, natomiast łączny koszt leczenia w UE w 2005 r. wyniósł blisko 130.000 mln EUR.
Naukowcy, których prace są finansowane ze środków unijnych, zidentyfikowali 287 genów człowieka, które wykorzystuje wirus grypy, aby nas zarazić. Co ważne, wiele genów jest wykorzystywanych przez różne szczepy wirusa grypy. W artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature naukowcy sugerują, że wirus będzie walczyć, aby zyskać odporność na leki blokujące działanie tych genów u człowieka.
Grypa nie odpuszcza, a ruch jest najlepszym sposobem na zahartowanie organizmu. Co robić, gdy za oknem siarczysty mróz? Świetnym rozwiązaniem może być Aqua Aerobic, czyli gimnastyka w wodzie.
Kto, gdzie i jak się odchudza? Pierwszy na tak wielką skalę globalny sondaż Reader's Digest na temat odchudzania odkrywa, jak w różnych stronach świata ludzie zmagają się z problemem nadwagi.
Specjalny, niski numer GG komunikatora Gadu-Gadu tradycyjnie trafił na aukcję najbliższego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - jest to numer GG:18. Dochód z aukcji przeznaczony będzie na rzecz Fundacji WOŚP.
Coraz częściej widzimy znajomych, przyjaciół i bliskich, którzy całe swoje życie i energię dedykują pracy. Funkcjonują zgodnie z zasadą „szybciej, wyżej, dalej", ignorując pojawiające się sygnały zmęczenia, nawracające infekcje, bóle głowy czy kręgosłupa.
Dla poprawienia smaku, wyglądu oraz trwałości produktów spożywczych dodaje się do nich szereg składników chemicznych nazywanych potocznie dodatkami E. Składniki E powszechnie uznawane są za bezpieczne. Czy jednak na pewno tak jest?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami