Liczba wyników: 3367
Rak prostaty, zwany również rakiem gruczołu krokowego lub rakiem stercza, to niekontrolowany wzrost liczby komórek wykazujących cechy złośliwości. Z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów (2014) wynika, że w Polsce jest on drugim (po raku płuca) najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn. Zachorowalność na raka prostaty wynosi około 9 tys. przypadków rocznie, a śmiertelność - blisko 4 tys. Przebieg choroby nie zawsze wygląda tak samo – u jednych choroba postępuje powoli, u innych dochodzi do zajęcia tkanek otaczających stercz oraz do powstania przerzutów. Najczęściej, rak prostaty początkowo rozwija się bezobjawowo, a od pojawienia się pierwszych komórek nowotworowych do wystąpienia widocznych symptomów nowotworu może upłynąć nawet kilkanaście lat.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Marzeniem każdej kobiety jest gładka, jednolita kolorystycznie, naturalnie napięta twarz. Nie każda jednak może się nią cieszyć. Znamiona, przebarwienia, mikrozmarszczki, zmiany pozapalne, pozostałości trądzikowe… Lista niedoskonałości skóry jest długa, jednak osiągnięcia współczesnej kosmetologii pozwalają skutecznie z nimi walczyć.
Czerniak jest nie tylko jednym z najbardziej agresywnych nowotworów skóry, ale także jednym z najbardziej agresywnych nowotworów w ogóle. Obecnie ponad 3000 Polaków zmaga się z czerniakiem. Z danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w Polsce zapadalność na czerniaka drastycznie zwiększyła się, podczas gdy jeszcze w połowie lat 90. diagnozę postawiono około 1400 pacjentom.
W zdigitalizowanym świecie telefon komrókowy jest używany przez nas wielokrotnie w ciągu dnia, bo w istocie trudno się bez niego obejść. Korzystanie z niego nie jest domeną młodych, z „nosem w ekranie" chadzają dziś ludzie w każdym wieku i nie kontrolują poświęcanego na to czasu. Okazuje się zaś, że długie użytkowanie telefonu czy smartfonu może się wiązać z pewnymi problemami. Zobacz, jak może ci zaszkodzić „komórka".
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Codzienna pielęgnacja ma ogromną moc, dotyczy to również profilaktyki higieny jamy ustnej. Właściwe i systematyczne dbanie o zęby, to nie tylko gwarancja pięknego uśmiechu i świeżego oddechu, lecz także ochrona przed wieloma chorobami.
Właśnie obchodziliśmy Światowy Dzień Nadciśnienia, problemu niebezpiecznego i coraz bardziej rozpowszechniającego się na całym świecie. Okazuje się, że dieta może pomóc w osłabieniu zbyt wysokiego poziomu ciśnienia tętniczego.
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami