Liczba wyników: 12135
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Probiotyk pochodzący z chińskich marynat może zapobiegać próchnicy, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev i Uniwersytetu Chengdu w Chinach.
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Aktywność fizyczna, zdrowa dieta i wymagające intelektualne działania pomagają uchronić się przed Alzheimerem lub go opóźnić. Teraz określono, ile takich sesji potrzeba, by zyskać konkretne korzyści.
Sądzi się, że negatywne emocje, w tym objawy niepokoju i depresji sprzyjają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i demencji. Jaki jest jednak ich wpływ na mózg i czy można ograniczyć ich szkodliwy wpływ? Neurobiolodzy z Uniwersytetu Genewskiego odkryli, że w konfrontacji z psychicznym cierpieniem innych osób w odmienny sposób aktywują się mózgi młodych i starszych ludzi. Połączenia neuronalne starszych wykazują znaczną inercję emocjonalną: negatywne emocje oddziałują silnie i przez długi czas, szczególnie wpływają na tylną korę zakrętu obręczy i ciało migdałowate, dwa obszary mózgu zaangażowane w zarządzanie emocjami i pamięć autobiograficzną.
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
Preparaty ziołowe mogą być niebezpieczne, gdy są przyjmowane w dużych ilościach, wstrzykiwane, czy też łączone z innymi lekami.
Na Uniwersytecie Tohoku odkryto, że sztywność dziąseł wpływa na właściwości znajdujących się w nich fibroblastów, co z kolei wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego.
Ludzi na całym świecie pociąga tworzenie i odbieranie sztuki, a emocje są zwykle głównym tematem nie tylko w dziełach wizualnych, a też w muzyce i sztukach performatywnych. Mimo to, mechanizmy leżące u podstaw odczuć, jakie wywołuje sztuka, ciągle są słabo opisane.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami