Liczba wyników: 5596
Jedzenie przekąsek o późniejszej porze to nawyk, który dotyczy wielu ludzi. Takie podjadanie może wiązać się z zaburzeniami snu, mówią uczeni.
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Co jakiś czas w mediach ukazuje się sensacyjna informacja o nowej diecie-cud. Każda dieta, zarówno DASH, paleo czy ketogeniczna ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Która z nich w „cudowny” sposób pozwoli pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, a która tylko przysporzy więcej problemów niż korzyści? Czy istnieje uniwersalna dieta „dla każdego”? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze tej najlepszej dla nas?
Światowa Organizacja Zdrowia ( WHO) wskazuje cukrzycę jako jedno z najpoważniejszych zagrożeń XXI wieku. Jest to pierwsza i jak dotąd jedyna choroba niezakaźna, która została uznana przez Organizacje Narodów Zjednoczonych za epidemię naszego wieku.
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.
Kwiaty w naszych domach służą głównie do ozdoby, ale określony efekt estetyczny można połączyć z użytecznością. Oto rośliny, które eksperci szczególnie polecają uprawiać w sypialni.
Co mają hormony do problemu łysienia? Więcej, niż myślisz. W zależności od tego, jak pracują, włosy będą gęste i zdrowie lub - łamliwe i mocno przerzedzone. Testosteron, estrogen, tyroksyna – na to tylko niektóre z hormonów, których wpływ szybko odbije się na wyglądzie twojej czupryny.
Jeśli „dopada" cię nieprzeparta ochota na słodycze, winna może być temu niedostateczna ilość snu. Bezsenność wpływa na nasz smak i odczuwanie głodu.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Uczeni z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) odkryli, że osoby starsze, które jedzą dwie porcje grzybów tygodniowo, mogą cechować się o 50 procent niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych (mild cognitive impairment, MCI) .
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami