Liczba wyników: 6602
Istnieje związek pomiędzy poziomem ciśnienia krwi w średnim i dojrzałym wieku oraz ryzykiem rozwoju demencji na starość.
Osoby jedzące ciemną czekoladę rzadziej doświadczają objawów depresyjnych, wynika z badań. Uczeni zastanawiają się, czy sięganie po ten przysmak daje ochronne skutki przed depresją.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Ponownie trzeba się będzie zmierzyć z wysokimi temperaturami. Gdy słupek rtęci wzrasta, trzeba zachować szczególną czujność, by się nie odwodnić.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Jedzenie to jedna z podstawowych przyjemności, dlatego sięgamy po nie w różnych okolicznościach, nie tylko wtedy, gdy po prostu jesteśmy głodni. Dość powszechnym zjawiskiem jest serwowanie sobie jakiejś przekąski, czy całego posiłku, gdy czujemy się zestresowani. To z kolei może prowadzić do nadwagi i otyłości. Zobacz, jak sobie poradzić z „zajadaniem" stresu.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.