Liczba wyników: 4038
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Założeniem medycyny estetycznej jest pomagać. Pozwolić pozbyć się pacjentom kompleksów, by mogli cieszyć się życiem z dużą dawką poczucia pewności siebie. Ludzie otrzymali to narzędzie, by odpowiednio z niego korzystać. Niestety praktyka pokazuje, że bywa naprawdę różnie. Zarówno pacjentom, jak i lekarzom czasem zdarza się zapomnieć jego instrukcji obsługi...
W ostatnim sezonie NIZP-PZH odnotował 4,8 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, o 19% więcej w porównaniu do sezonu poprzedniego. 16,9 tys. osób było hospitalizowanych, a 25 zmarło z powodu grypy. W Polsce przeciw tej chorobie szczepi się zaledwie 3,4% całej populacji.
Ze statystyk wynika, że prawie połowa populacji cierpi z powodu żylaków odbytu. Ale zaledwie promil wizyt lekarskich dotyczy tej choroby. Nie leczymy hemoroidów, bo po prostu się wstydzimy pójść z tym do lekarza.
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
POChP od wielu lat znajduje się w czołówce chorób niebezpiecznych. Co godzinę w Polsce z powodu tej nieuleczalnej choroby umierają dwie osoby. Zajmuje 4. miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów. Mimo tych niepokojących statystyk, świadomość Polaków na temat choroby niska.
Jesienny sezon przeziębieniowy trwa. Infekcja zaczyna się niewinnie – od lekkiego drapania w gardle, kilku kichnięć. Czasem organizm sam radzi sobie z pokonaniem infekcji, ale niestety często choroba rozwija się i dolegliwości trapią nas przez kolejnych kilkanaście dni, a nawet kilka tygodni. Okazuje się, że w najbardziej uciążliwym momencie przeziębienia ponad połowa osób skarży się na męczący kaszel. Mokry czy suchy? Co robić, aby odpowiednio go rozpoznać i poradzić sobie z nim?
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Pielęgniarki z Royal Stoke University Hospital w Wielkiej Brytanii w rozmowie dla BBC relacjonują, co mówią pacjenci na kilka dni czy chwil przed śmiercią.