Liczba wyników: 3748
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Zapalenie stawów to jedna z głównych przyczyn niepełnosprawności na całym świecie. Odpowiednia dieta jednak i leki mogą istotnie złagodzić objawy.
Twoje zęby wyglądają przepięknie i nikt nie domyśla się nawet, że uśmiechasz się… implantami. Zastanawiasz się jednak, czy to trwałe rozwiązanie. Okazuje się, że możesz się cieszyć implantami przez całe życie, ale wiele zależy od właściwej pielęgnacji i regularnej kontroli.
Żeby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera, trzeba uprawiać sport, stosować zbilansowaną dietę i utrzymywać prawidłowy BMI.
Nie przesiaduj zbyt długo w pracy, jeśli jesteś po czterdziestce, to nie sprzyja pracy mózgu. Najlepiej, jeśli w tym wieku możesz poświęcać na obowiązki zawodowe nie więcej niż trzy dni w tygodniu.
Odkryto nowy, prosty sposób rozpoznania choroby Parkinsona - wystarczy do tego badanie oczu.
Jeśli dostałeś przesyłkę z ZUS nie wrzucaj jej do kosza tylko dokładnie przeczytaj, jaki jest stan Twojego konta emerytalnego, sprawdź czy twój pracodawca odprowadza za ciebie składki. Jeśli brakuje wpłat koniecznie dowiedz się, dlaczego.
Jedynie 14% Polek kojarzy okres menopauzy z czasem kiedy kobieta odkrywa własną kobiecość i seksualność na nowo. Odpowiadamy na pytanie o to, czy menopauza naprawdę musi oznaczać koniec czerpania satysfakcji z życia seksualnego?
Bolesne miesiączki i obfite krwawienia menstruacyjne mogą świadczyć o różnych schorzeniach dróg rodnych, a jednym z nich może być endometrioza. Co to za choroba? Jakie są jej objawy? Jakie mogą być jej konsekwencje? O endometriozie mówi prof. dr hab. n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta, dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Przyzwyczajeni do standardowego zastosowania sprzętu AGD, niewielu z nas nie zdaje sobie sprawę jak pomocne może być zimno pochodzące z lodówki czy zamrażarki. Działa odkażająco, wydłuża datę ważności produktów spożywczych, a także żywotność ubrań i nie tylko. Zamrażarkę można również wykorzystać bardzo niekonwencjonalnie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami