Liczba wyników: 3293
Wysoka temperatura w lecie sprzyja nasileniu się żylaków i obrzęków - dolegliwości związanych z przewlekłą niewydolnością żylną. Są one nie tylko problemem zdrowotnym, ale i estetycznym, gdyż w lecie nasze nogi są widoczne dla każdego. Dolegliwościom tym można skutecznie zapobiegać za pomocą kompresjoterapii, która polega na zastosowaniu właściwego, stopniowanego ucisku kończyn.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Powszechnie wiadomo, że w dojrzalszych latach nieco trudniej jest utrzymać szczupłą sylwetkę, bo przybieraniu na wadze sprzyja wówczas wiele czynników, m. in. zwalniający wraz z wiekiem metabolizm. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre kaloryczne produkty mogą być polecane dojrzałym ludziom.
Lato to bardzo dobry okres na nawilżanie i regenerację skóry, ale nie tylko. Dr Urszula Brumer, lekarz medycyny estetycznej radzi, jakie zabiegi pielęgnacyjne oraz upiększające warto wybrać jeszcze przed urlopem, by zadbać o jędrność i młodość ciała, a jednocześnie nie narazić się na ryzyko poparzenia słonecznego.
Choroba Parkinsona wiąże się z ponad 16 różnymi typami raka, wynika z nowych tajwańskich badań.
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy. Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
Polska nadal tworzy przed migrantami więcej barier niż możliwości w dostępie do podstawowych sfer życia publicznego, takich jak edukacja, rynek pracy, służba zdrowia czy obywatelstwo – wynika z najnowszego indeksu MIPEX, który mierzy otwartość polityk migracyjnych w krajach Unii Europejskiej, ale także w USA, Kanadzie, Australii czy Japonii.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Od dawna wiadomo, że tłuszcze trans (tj. utwardzone oleje roślinne znajdujące się m. in. w słodyczach i chipsach) są szkodliwe dla zdrowia, teraz wykazano, że mogą negatywnie wpływać na pamięć.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami