Liczba wyników: 7797
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Zdarza się, że zaczyna boleć cię głowa z powodu zapachu perfum pani, która siedzi obok? A może woń środków czyszczących w pracy powodują swędzenie w nosie? Jeśli masz objawy wywoływane przez codzienne zapachy, nie musi to oznaczać, że jesteś uczulony/a, możesz raczej mieć nietolerancję chemiczną.
Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Jak wiadomo, słuchanie lubianego utworu poprawia nastrój, to jednak nie wszystko, uczeni z Michigan State University odkryli, że puszczanie ulubionych „kawałków" muzycznych może zwiększyć skuteczność leków.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Osoby po pięćdziesiątce, które angażują się w wolontariat przez co najmniej 100 godzin rocznie (około dwóch godzin tygodniowo), mają znacznie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci i rozwoju ograniczeń fizycznych, wyższy poziom późniejszej aktywności fizycznej i lepsze samopoczucie w porównaniu z tymi, którzy nie podejmują takiej działalności.
Relacje społeczne wpływają na zdrowie fizyczne. Jak się okazuje, sposób, w jaki czujesz się w bliskich związkach, może wpływać na funkcjonowanie twojego ciała.
Każdy starzeje się w innym tempie. Stąd dwóch 50-latków, mimo takiego samego wieku metrykalnego, może mieć różny wiek biologiczny - wiele czynników wewnętrznych i zewnętrznych sprawia, że starzeją się w różnym tempie i cechują się innym ryzykiem choroby oraz przedwczesnej śmierci.
Negatywne emocje, niepokój i depresja najprawdopodobniej sprzyjają chorobom neurodegeneracyjnym i demencji. Teraz sprawdzono, jak te emocje konkretnie oddziałują na mózg.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.