Liczba wyników: 3337
Osoby, które cieszą się dobrym wzrokiem zazwyczaj nie zwracają uwagi na potencjalne zagrożenia, mogące skutkować pogorszeniem jakości widzenia. Niestety, kiedy pojawia się problem z widzeniem, często konieczne jest zastosowanie szkieł kontaktowych lub okularów. Warto więc zastanowić się wcześniej, co zrobić, aby ograniczyć ryzyko pogorszenia się wzroku i jak cieszyć się jego dobrym stanem jak najdłużej.
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
Mówi się, że jest to choroba kobieca - zapada na nią już co 7 Polka. Warto zrobić badania tarczycy, bo ta autoimmunologiczna choroba, kryjąca się pod nazwą Hashimoto zbiera coraz większe żniwo. Czy jest się czego bać? O tym w programie Świat się kręci rozmawiali Kayah, dr Michał Rabijewski, endokrynolog oraz pacjentka Monika, u której 6 lat temu zdiagnozowano chorobę.
Powszechny sposób utrzymania umysłu „zajętym" (np. rozwiązaywnaie krzyżówek, interesujące rozmowy) nie wystarczy, by całkowicie uchronić się przed Alzheimerem, jednak aktywizowanie umysłowe w średnim wieku może istotnie osłabić pradopodobieństwo demencji.
Niemal każdy świetnie odnajduje się we własnym mieszkaniu, osiedlu, biurze. Są jednak osoby, które nie potrafią swobodnie przemierzać tych miejsc. Mogą one cierpieć na syndrom dezorientacji.
Spokój może nas uratować. Przynajmniej przed demencją. Poza tym potrzebne są jeszcze dobre relacje z innymi ludźmi. Dzięki temu ma się mniejsze szanse na rozwój otępienia.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Stosowany u chorych na raka lek beksaroten mógłby być używany także w celu ochrony przed chorobą Alzheimera.
Warto używać oliwy z oliwek - zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 68 procent.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.