Liczba wyników: 3851
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Jest niezbędna do odczuwania smaku, przełykania i trawienia pokarmów, zapobiega chorobom jamy ustnej, neutralizuje działanie kwasów i bakterii, odświeża oddech, a nawet stanowi narzędzie diagnostyczne – takie obowiązki ma ślina. Jeśli twoje ciało produkuje jej zbyt mało i wnętrze twoich ust przypomina pustynię, rośnie ryzyko wielu niebezpiecznych powikłań. Czym jest suchość jamy ustnej?
Spisując listę zakupów, nie zapomnij o marchwi i innych warzywach oraz owocach bogatych w kartenoidy - dzięki nim masz szanse na lepszą pamięć w starszym wieku.
Ból pleców i szyi mogą o kilkanaście procent zwiększyć ryzyko wcześniejszej śmierci z jakiegokolwiek powodu.
Całe Hollywood przygotowuje się do 89. gali rozdania Oscarów. Media przypominają liczby i fakty dotyczące ceremonii i tegorocznych nominowanych.
W środę 1 marca o godzinie 11.00 Kino Pod Baranami zaprasza seniorów na nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem w Berlinie najnowszy film Agnieszki Holland na podstawie powieści Olgi Tokarczuk - "Pokot".
Około 360 mln ludzi na całym świecie cierpi z powodu utraty słuchu. To ponad 5 procent naszej ziemskiej populacji, tymczasem przynajmniej połowie tych przypadków można było zapobiec. Taka jest diagnoza postawiona przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), która od lat prowadzi kampanię na rzecz poprawy tej sytuacji, w tym obchodząc 3 marca Światowy Dzień Słuchu.
Na pomoc babci i dziadka zawsze można liczyć. Również przy wzięciu pożyczki na telewizor czy abonamentu na telefon. O tym co dzieje się, gdy wnuczek przestaje płacić takie zobowiązanie, wiedzą najczęściej już tylko ci seniorzy, do których nieoczekiwanie zgłasza się firma windykacyjna.
Zauważasz u siebie spadek elastyczności i przesuszenie skóry? Zmarszczki stają się coraz bardziej widoczne? Nie czekaj aż problem stanie się poważny – wypróbuj jeden ze sposobów na rewitalizację skóry.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami