Liczba wyników: 4264
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Może się wydawać, że zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku bez narażenia się na dodatkowe kilogramy jest niemożliwe. Jednak najnowsze doniesienia medyczne pokazują, że jest wręcz przeciwnie - nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką są pokarmy i napoje o słodkim smaku, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Choroby przenoszone drogą płciową, nazywane dawniej wenerycznymi, od zawsze były problemem powszechnym, ale wstydliwym. Istotne jest, iż zlekceważenie pierwszych objawów, próby leczenia na własną rękę lub bez odpowiedniej diagnostyki mogą mieć przykre, ale i bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia.
Aubrey de Grey, angielski naukowiec - bioinformatyk postrzega nieśmiertelność człowieka jako problem zużywających się części ciała. Uważa, że ludzki organizm mógłby żyć wiecznie, gdyby jego kolejne części były zastępowane nowymi i ulepszane biochemicznie. Badacz przewiduje, że tego typu rozwiązanie będzie możliwe w przeciągu 20-30 lat. Cóż, dla tych, którzy wolą nie czekać, mamy kilka rad – może nie jak stać się nieśmiertelnym, ale na pewno jak dożyć sędziwego wieku w zdrowiu.
Jeśli często niedosypiasz, może to pozostawić w układzie sercowo-naczyniowym tak znaczny ślad, że oznacza zwiększone ryzyko zawału lub udaru.
Brak świadomości na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta choroba sprawia, że ogromna część z nas może mieć w przyszłości problemy z układem krążenia i pracą serca.
Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach trans?
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Celiakia, mylnie kojarzona z nietolerancją pokarmową u małych dzieci, jest coraz częściej diagnozowana u dorosłych. W większości przypadków o jej obecności nie świadczą problemy trawienne, lecz anemia, osteoporoza, bóle stawów i kości czy depresja.
Nic nie działa tak pozytywnie na skórę i samopoczucie, jak odpowiednio dobrane do naszych potrzeb zioła. Ich właściwości lecznicze były powszechnie znane i wykorzystywane już w starożytności. Teraz, kiedy coraz częściej korzystamy z wiedzy naszych babć, stały się popularną bazą większości dobrych kosmetyków.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami