Liczba wyników: 7238
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Już długotrwała ekspozycja na niewielkie zanieczyszczenia powietrza jest szkodliwa dla serca i płuc, ostrzegają medycy z Uniwersytetu Harvarda.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Osoby, które przeszły infekcję SARS-CoV-2, wirusem wywołującym COVID-19, wydają się być dobrze chronione przed ponownym zakażeniem, przynajmniej przez kilka miesięcy.
Aktywny tryb życia wiąże się z mniejszym ryzykiem natychmiastowej śmierć z powodu zawału serca, czytamy w czasopiśmie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Od kiedy można edytować zdjęcia za pośrednictwem różnych aplikacji, takich jak Snapchat czy Facetune, poziom fizycznej „doskonałości", który wcześniej oglądaliśmy jedynie w magazynach o celebrytach i urodzie, jest teraz obecny we wszystkich mediach społecznościowych. Gdy takie perfekcyjne obrazy stają się normą, zmienia się sposób postrzegania piękna przez ludzi na całym świecie, a to może odbić się na samoocenie i wywołać dysmorfię ciała, ostrzegają Boston Medical Center.
Stereotyp zrzędliwych starszych ludzi powinien zostać obalony. Badanie przeprowadzone przez psychologów z Duke i Vanderbilt University wykazało, że osoby starsze są ogólnie bardziej stabilne emocjonalnie i lepiej potrafią oprzeć się pokusom w codziennym życiu.
Jeśli często zmagasz się z zaparciami, musisz mieć na uwadze wyższe ryzyko chorób nerek, ostrzegają lekarze.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Pacjenci z nieaktywnym rakiem, którzy są po terapii antynowotworowej, są również narażeni na znacznie wyższe ryzyko ciężkiej formy COVID-19.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami