Liczba wyników: 12279
Kiedy u pacjenta rozpoznane zostanie atopowe zapalenie skóry, diagnoza innego schorzenia jest wysoce prawdopodobna.
Osoby z obturacyjnym bezdechem sennym, które częściej używają aparatu do dodatniego ciśnienia w drogach oddechowych (CPAP), mają lepsze relacje z partnerem.
W dobie smartwatchów monitorowanie ilości kroków nigdy nie było łatwiejsze. Jak się okazuje, zarówno cele związane z ćwiczeniami opartymi na krokach, jak i tymi ocenianymi na podstawie czasu, są w równym stopniu powiązane z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i chorób układu krążenia.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z jakiejkolwiek przyczyny aż o 23 proc.
Każdy doświadcza starzenia się na swój sposób, a ważną rolę w tym procesie odgrywają czynniki takie, jak genetyka, styl życia i środowisko. Niektóre osoby dożywają 90, a nawet 100 lat w dobrym zdrowiu, bez leków i chorób mózgu. Jak to możliwe, że zachowują zdrowie mimo starzenia się?
Pożary prowadzą do wzrostu liczby wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z stanami lękowymi. Równolegle do zmian klimatu nasileniu ulegają problemy psychiczne.
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia