Liczba wyników: 9253
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Ludzie są lepsi w uczeniu się i podejmowaniu decyzji, gdy starają się unikać krzywdzenia innych.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Żelazo sprzyja tworzeniu tkanki tłuszczowej w sercu i prowadzi do przewlekłej niewydolności serca u około pięćdziesięciu procent osób, które przeżyły zawał.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Ludzie, którzy cierpią na przewlekły ból w wieku czterdziestu kilku lat, częściej deklarują dolegliwości bólowe, zły stan zdrowia, zaburzenia zdrowia psychicznego i problemy ze znalezieniem zatrudnienia w wieku powyżej 50 i 60 lat.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.