Liczba wyników: 4264
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Dziąsła są kluczowe dla zdrowia zębów, ponieważ jako element tkanek przyzębia, okalają i utrzymują ząb w kości. Jeśli więc twoje dziąsła szwankują, są bolesne i krwawią – to znak, że warto rozpocząć leczenie. Oto 6 zabiegów stomatologicznych, które pomogą utrzymać te tkanki w dobrej kondycji, uniknąć stanów zapalnych, zapobiec paradontozie, a nawet odbudować kość.
Od dawna mówi się, że nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a ponieważ współczesna dieta zawiera jej duże ilości, uważa się, że to jedna z przyczyn powszechności tej choroby. Tymczasem nadmierne ograniczenie soli też sprzyja nadciśnieniu.
Nasze nogi nie zawsze prezentują się tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Czasem pojawiają się na nich pękające naczynka i żylaki. To nie tylko kosmetyczny defekt – to znak, że nasze naczynia krwionośne nie działają prawidłowo. Zamiast starać się je za wszystkich sił ukryć, trzeba zacząć je jak najszybciej leczyć.
Cholina, substancja znajdująca się m. in. w miesie i jajach, powoduje, że bakterie w jelitach wytwarzają związek, który zwiększa ryzyko zakrzepów, a więc zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca oraz udaru.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Nie istnieje moment, w którym można skończyć treningi. Aktywność daje korzyści bez względu na wiek, a jej zaprzestanie szybko skutkuje osłabieniem możliwości poznawczych i fizycznych.
Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Kolendra od dawna jest stosowana jako długą środek leczniczy i poprawiający smak oraz zapach. O jej właściwościach można przeczytać w źródłach, które powstały 5 tysięcy lat p.n.e.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami