Liczba wyników: 7797
Picie soku żurawinowego od dawna uważane jest za ochronę przed infekcją dróg moczowych. Nowe medyczne dane pokazują, że jedzenie produktów z żurawiną rzeczywiście jest skutecznym sposobem zapobiegania takim zakażeniom.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Chirurgia bariatryczna może odwrócić powikłania związane z cukrzycą, w tym zregenerować uszkodzone nerwy.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Głęboki sen może pomóc przeciwdziałać utracie pamięci u seniorów, którzy zmagają się z ob. jawami Alzheimera, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Siedzący tryb życia i dieta obfitująca w przetworzoną żywność powszechnie oznaczają zwiększone ryzyko wielu schorzeń, w tym cukrzycy, otyłości i nadciśnienia, które składają się na zespół metaboliczny.
Osoby z migotaniem przedsionków, najczęstszym zaburzeniem rytmu serca, mają nieco wyższe ryzyko rozwoju demencji niż ludzie wolni od tej dolegliwości.
Nieco ponad wiek temu odkryto insulinę i od tego czasu poszerzyły się i udoskonaliły metody wykorzystania hormonu. Insulina jest niezbędnym lekiem w leczeniu cukrzycy typu 1, ale często także i typu 2.
Osoby z niską gęstością kości mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji.