Liczba wyników: 14335
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Dorośli ludzie cierpiący na artretyzm kolan, jedną z najcięższych sprawiających ogromny ból odmian tej choroby, mogą odczuwać ulgę chodząc boso. Naukowcy z Rush Medical College w Chicago dowiedli, że chodzenie w butach zwiększa obciążenia kolan i stawów biodrowych u pacjentów chorych na wymienioną powyżej chorobę.
W Nowym Jorku, w wieku 73 lat, po długiej chorobie zmarł Jonathan Demme, reżyser, scenarzysta i producent, twórca m.in. "Milczenia owiec" i "Filadelfii". Jonathan Demme walczył z rakiem przełyku i chorobą serca. Nowotwór zdiagnozowano u niego w 2010 roku. W 2015 nastąpił nawrót choroby.
Polskie Centrum Organizacyjno – Koordynacyjne ds. Transplantacji Poltransplant wraz z miesięcznikiem „Zdrowie” rozpoczynają akcję mającą na celu uświadomienie Polakom, że przeszczepy są często jedyną szansą na zdrowie – i życie – dla osób cierpiących na choroby, w których inne metody leczenia okazały się nieskuteczne.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Pojawiają się na skórze w wyniku operacji, wypadków czy przebytej choroby. Blizny, bo o nich mowa, mogą wywoływać nasz dyskomfort bez względu na płeć czy wiek. Zwykle z biegiem czasu niektóre blizny bledną, a są i takie, które bywają powodem niskiej samooceny. Są jednak metody, które pozwalają pozbyć się tych niechcianych pamiątek.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmiertelności w Europie Zachodniej, stanowiły przyczynę jednej trzeciej zgonów w 2019 roku. Uważa się, że dieta odpowiada za około 30 proc. takich zgonów. Polityka prewencyjna związana z odżywianiem to główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku tych chorób.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Kaszel, chrypka, bóle głowy – gdy jesienią lub zimą pojawiają się u nas takie objawy, zwykle podejrzewamy, że to początki grypy albo przeziębienia. Tymczasem te nieprzyjemne dolegliwości mogą wcale nie być pierwszymi oznakami choroby, a reakcją organizmu na suche powietrze w naszych domach. Zanim więc sięgniesz po syrop albo tabletki, porządnie przewietrz mieszkanie.
Szacuje się, że w Polsce zakażonych WZW C jest nawet 230 tys. osób. Niestety, tylko u 55 tys. został wykryty wirus. Oznacza to, że większość chorych nie jest świadoma swojego stanu zdrowia ani zagrożenia, jakie stanowi dla innych. Z czego wynika taki stan rzeczy? Być może z powodu ograniczonej wiedzy na temat samej choroby.