Liczba wyników: 632
Co powinniśmy wiedzieć o rezonansie magnetycznym? Kto może bez obaw wykonać takie badanie, a kto powinien go unikać? Jak odpowiednio się do niego przygotować? – z takimi rozterkami borykają się pacjenci zanim trafią do pracowni radiologicznej. Warto zapoznać się z zasadami, które obowiązują przy tym niezwykle ważnym badaniem.
Sól jest dzisiaj wszechobecna. Dodaje się ją do tak wielu produktów, że bardzo trudno kontrolować jej dawkę w codziennym menu. Są jednak pewne objawy, które mogą wskazywać na to, że ilość soli w diecie jest za duża - obserwuj sposób funkcjonowania organizmu i reaguj, a unikniesz nadciśnienia oraz chorób serca.
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Przy bardzo suchej skórze odczuwa się duży dyskomfort, związany z jej napięciem, dużą wrażliwością oraz świądem. Właściwa kąpiel i pielęgnacja może w dużym stopniu zniwelować te objawy, natomiast nieodpowiednia – znacznie pogorszyć stan skóry. Jak myć bardzo suchą skórę?
Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!
Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
Tegoroczny Nobel w dziedzinie Chemii przyznano trzem uczonym. Laureatami zostali: Jacques Dubochet Joachim Frank oraz Richard Henderson. Naukowcy opracowali technologię, która pozwoliła na obrazowanie cząstek biologicznych w bardzo dużej rozdzielczości.