Liczba wyników: 4497
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Choroba Alzheimera to schorzenie zwyrodnieniowe dotykające od 50 do 70% wszystkich osób cierpiących na demencję. Wraz z powolnym, ale progresywnym unicestwianiem neuronów, chorzy cierpią na utratę pamięci i dezorientację, które z czasem pogłębiają się.
Każdy z nas marzy o śnieżnobiałym uśmiechu, dlatego dbanie o zęby staje się dla nas coraz istotniejsze. Białe, lśniące zęby to wizytówka tylko niektórych Polaków. Tymczasem stosowna higiena jamy ustnej i regularne wizyty u dentysty to najważniejsze sposoby zapobiegania próchnicy, która prowadzi do powstawania ubytków. To jednak nie wszystko – warto zadbać o właściwą dietę, która może pomóc zapobiegać kłopotom z próchnicą.
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.