Liczba wyników: 2135
Najnowsze badania opublikowane w "Archives of Neurology sugeruje, że wyższa zawartość witaminy E w diecie może pomóc w zapobieganiu demencji. Badania wykazały, że osoby, którzy spożywały znaczną ilość pokarmów z witaminą E, były o 25 procent mniej narażone na rozwój demencji.
Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Krajowy Komitet ds. Pandemii Grypy stwierdził, że dane laboratoryjne nie wskazują, aby zwiększona zachorowalność na zakażenia górnych dróg oddechowych była spowodowana wirusami grypy, a informacje pochodzące z mediów stanowią odzwierciedlenie obserwowanego obecnie wcześniejszego (w stosunku do ubiegłego roku) pojawienia się typowego dla okresu jesienno-zimowego wzrostu zakażeń górnych dróg oddechowych.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.
Czy tzw. kuguary, tj. kobiety, które podrywają młodszych mężczyzn, to chwilowa moda pop kultury, czy początek nowej rewolucji seksualnej?
Włoscy uczeni deklarują, że odkryli eliksir życia. Ma go stanowić "koktajl" aminokwasów, który przedłużył życie myszy o 12%. Naukowcy wierzą, że „specyfik" może przynieść korzyści ludziom, szczególnie starszym i chorym.
Do takiego wniosku doszli uczeni, którzy przeprowadzili dziesięcioletnie badania z udziałem 33 933 kobiet w wieku 49 - 83 lata.
Utrata masy ciała może być toksyczna dla zdrowia, a nawet prowadzić do demencji i chorób nowotworowych, wynika z badań opublikowanych w „Journal of Obesity".
Wyniki badania GATS (Global Adult Tobacco Survey) – globalnego sondażu dotyczącego używania tytoniu przez osoby dorosłe, to najnowsze dane na temat palenia tytoniu w Polsce. Projekt dostarczył wieloaspektowych informacji o zachowaniach i postawach Polaków wobec tytoniu.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami