Liczba wyników: 5596
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia. Według statystyk, w Polsce cierpi na nie około 10 mln osób, ale tylko blisko połowa z nich jest tego świadoma. Nazywane jest cichym zabójcą, bo często nie daje żadnych objawów, a nieleczone prowadzi m.in. do udaru mózgu lub zawału serca. Obiegowe opinie na temat nadciśnienia często są przyczyną bagatelizowania tej choroby, dlatego warto sprawdzić prawdziwość popularnych przekonań.
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Nowy globalny raport Gallup Global Emotions Report, który objął ponad 140 krajów, pokazuje, że negatywne emocje stają się coraz powszechniejsze - wzrasta liczba ludzi, którzy odczuwają smutek i gniew.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Wiosna w pełni i chociaż pogoda najwyraźniej jeszcze nie zawsze o tym wie, przynosząc deszcz i chłód. Coraz częściej jednak mamy naprawdę słoneczne dni. Żeby się nimi bezpiecznie cieszyć, trzeba używać kremu ochronnego.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Istnieje związek między depresją i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi: niedobór serotoniny może wywoływać obydwa problemy zdowotne.
Osoby w średnim wieku z otyłością brzuszną cechują się mniejszą objętością substancji szarej niż rówieśnicy o wadze w normie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami