Liczba wyników: 4157
Ta płynna tkanka spełnia wiele funkcji. Główna, to przenoszenie tlenu i różnych substancji odżywczych do tkanek. Ale tych funkcji jest więcej i wpływają one na cały organizm. Dlatego kiedy krew zaczyna chorować, nie ma w nas takiego zakątka, który pozostałby zdrowy. Istnieje nawet specjalna dziedzina medycyny, zajmująca się krwią i jej chorobami - to hematologia. O zdrowiu krwi mówi dr n. med. Piotr Boguradzki z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób wewnętrznych WUM w Warszawie.
Olejki eteryczne używane do masażu, kąpieli bądź też inhalacji obdarzają nas niepowtarzalnymi naturalnymi zapachami – kwiatowymi, owocowymi, leśnymi czy wreszcie ziołowymi. Te wspaniałe wonie unoszące się podczas aromaterapeutycznych zabiegów zapewniają nam nie tylko właściwą pielęgnację ciała, ale także doskonałe samopoczucie.
Braki zębowe to istotny problem funkcjonalny, ale i estetyczny dla pacjenta. Problem, który tysiące lat temu starożytni Majowie rozwiązywali za pomocą muszli lub kawałka kamienia, dziś rekompensują w zupełności implanty – małe, tytanowe śrubki mocowane do kości pacjenta. Te niepozorne elementy zastępujące naturalny korzeń zęba to kamień milowy, zarówno dla stomatologii, jak i zadowolenia pacjentów. Co warto o nich wiedzieć?
Do rozpoczęcia wakacji pozostało jeszcze kilka tygodni, ale coraz ładniejsza aura sprawia, że chętniej wypoczywamy nad wodą. Tymczasem by wypoczynek ten nie zmienił się w tragedię, Policja przypomina, że wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad i zabrać ze sobą nad wodę również zdrowy rozsądek.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Marzeniem każdej kobiety jest gładka, jednolita kolorystycznie, naturalnie napięta twarz. Nie każda jednak może się nią cieszyć. Znamiona, przebarwienia, mikrozmarszczki, zmiany pozapalne, pozostałości trądzikowe… Lista niedoskonałości skóry jest długa, jednak osiągnięcia współczesnej kosmetologii pozwalają skutecznie z nimi walczyć.
Przed nami sezon letni, a sporo osób nie wie czy i gdzie wyjechać na zagraniczny wypoczynek. Ostatnie 2 lata przyniosły spore zmiany, nie tylko na polskim, ale i europejskim rynku wyjazdów turystycznych.
Oprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować.