Liczba wyników: 3293
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
Zgrzytanie zębami, zaciskanie szczęk, czy obgryzanie paznokci mogą doprowadzić do dysfunkcji stawów skroniowo-żuchwowych. To bardzo dokuczliwe schorzenie, które często mylone jest z bólem zębów i migreną. Dowiedz się jak je rozpoznać oraz poznaj nowoczesną metodę leczenia.
Prawie każdy zmagał się kiedyś z bólem stawów lub mięśni. To bardzo powszechna dolegliwość, która dotyka najczęściej starsze osoby, ale potrafi uprzykrzyć życie również młodym i wysportowanym ludziom.
Jackie Collins, mieszkająca w USA brytyjska pisarka, autorka licznych powieści sensacyjno-obyczajowych, zmarła w Beverly Hills, po długiej walce z rakiem piersi. Miała 77 lat.
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Jedni kojarzą ją z nieprzyjemnym chłodem poranków, inni z relaksującymi wieczorami spędzonymi w wygodnym fotelu z książką w ręku. Skłaniając się ku tej drugiej opcji, prezentujemy trzy książki, po które warto sięgnąć w najbliższym czasie.
Gdy w wiadomościach codziennie słychać doniesienia na temat imigrantów, warto przypomnieć sobie, że Polska też brała udział w działaniach, które do kryzysu się przyczyniły. Zarazem warto też obejrzeć świetne polskie kino wojenne.
Zużyte baterie, akumulatory oraz sprzęt elektroniczny to odpady szkodzące środowisku, dlatego powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ich selektywną zbiórkę. W jaki sposób z nimi postępować?
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami