Liczba wyników: 7305
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Osoby z zaburzeniami odżywiania są dwanaście razy bardziej narażone na dysmorfię: znacznie częściej koncentrują się na wadach swojego wyglądu fizycznego niż inni.
Dostarczanie sobie witaminy D może łagodzić objawy depresji u osób dorosłych z tą chorobą. Potwierdzają to dziesiątki badań z całego świata.
Amerykanie obliczyli, że jedynie 48 proc. osób w wieku 50 - 80 lat, które przyjmują leki na nadciśnienie lub zmagają się ze schorzeniami związanymi z nadciśnieniem, regularnie sprawdza ciśnienie krwi.
Jeśli już przyjmujesz jakiś środek rozrzedzający krew, coraz więcej badań sugeruje, że nie warto sięgać po drugi.
Przewlekły, przedłużający się stres może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Wśród sposobów na osłabienie zestresowania jest jedzenie posiłków wraz z innymi ludźmi.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Substancja znajdująca się w olejkach eterycznych wspomaga proces gojenia skóry myszy, gdy stosuje się ją miejscowo na ranę.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami