Liczba wyników: 7305
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Osoby noszące soczewki kontaktowe wielokrotnego użytku są niemal cztery razy bardziej narażone na rzadką zagrażającej widzeniu infekcję oka niż osoby noszące soczewki jednodniowe.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
U osób z normalnym ciśnieniem krwi i nadmiernym poziomem hormonów stresu częściej rozwija się nadciśnienie i występują zdarzenia sercowo-naczyniowe w porównaniu z osobami o niższym poziomie hormonu stresu.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
Okazuje się, że cechy niefizyczne mają wpływ na postrzeganie atrakcyjności,a piękno to coś więcej niż to, co rejestrują oczy.
Cierpiące na bezsenność osoby starsze są bardziej narażone na osłabienie pamięci i długotrwałe zaburzenia funkcji poznawczych, takie jak demencja.
Ze statystyk wynika, że zaburzenia lękowe dotykają około jednego na sześciu dorosłych Amerykanów. Najpowszechniejsze są: lęk napadowy, stres pourazowy, zespół obsesyjno-kompulsywny i lęk społeczny. Teraz sprawdzono relację między krótkimi napadami niepokoju i bruksizmem a stresującymi sytuacjami społecznymi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami