Liczba wyników: 2709
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Kontrola wytwarzania glukozy w wątrobie może prowadzić do nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 2.
Niezwykłe właściwości aloesu i winogrona znane są od tysiącleci. Obie rośliny znakomicie wpływają na nasze samopoczucie i organizm, a także chronią przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.
Nasze zwierzaki także doświadczają procesu starzenia się i - podobnie jak ludzie - muszą zmierzyć się z określonymi problemami zdrowotnymi. Właściciele psów i kotów mogą im ułatwić ten okres i sprawić, że nie będzie tak uciążliwy. Warto po prostu zaczerpnąć informacji i przestrzegać pewnych zasad. Przejrzyj tych osiem wskazówek.
Krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na kolejny seans z cotygodniowego cyklu „Dojrzałe Kino”. W najbliższą środę 9 września o godzinie 11.00 miłośnicy X muzy będą mogli obejrzeć film „Żyć nie umierać” z Tomaszem Kotem w roli głównej.
Skoczyły się wakacje, niedługo przyjdzie jesień, a to sezon na winogrona - sprawdź, jakie zastosowania mogą mieć te smaczne owoce.
Badanie ryb pomoże w rozpoznaniu mechanimzmu przybierania na wadze. Wszystko dlatego, że współdzielą z nami mutację, która prowadzi do intensywniejszego jedzenia i wolniejszego spalania, co sprzyja gromadzeniu się tłuszczu.
Nie warto wyrzucać pestek awokado, mogą się przydać, mają bowiem wiele dobroczynnych składników. Dobrze jest je wykorzystywać, by móc liczyć na lepsze zdrowie.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Oliwa z oliwek wykazuje lepsze działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu.