Liczba wyników: 12164
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Aktywność fizyczna ma większy wpływ na utrzymanie znacznej utraty wagi niż stosowana dieta.
Ludzie, którzy są sfrustrowani, ponieważ ich podstawowe psychologiczne potrzeby nie są zaspokojone, częściej mają powtarzające się koszmary senne.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Wśród wielu skutków starzenia się wymienia się osłabienie sprawności dłoni, które może prowadzić do trudności w wykonywaniu codziennych czynności, takich jak pisanie, gotowanie, prace w ogrodzie, rękodzieło, czy otwieranie butelek i słoików. Takie trudności obserwuje się zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, zwłaszcza powyżej 65 roku życia.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Kobiety, które po menopauzie doświadczają uderzeń gorąca i nocnych potów, są o 70 procent bardziej narażone na zawał serca, dusznicę bolesną i udar.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pieniądze mogą nie gwarantować szczęścia, ale mogą sprzyjać lepszemu zdrowiu fizycznemu w starszym wieku, mówią eksperci z University of Queensland.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami