Liczba wyników: 12164
Hormon grelina może pomóc uchronić się przed utratą mięśni w starszym wieku. Podawanie jednej z form greliny starszym myszom pomogło przywrócić masę i siłę mięśni tych zwierząt. Ponieważ choroby związane z mięśniami stanowią poważny problem zdrowotny wśród seniorów, odkrycia dają szanse na nową strategię leczenia utraty mięśni, która umożliwi starzejącym się ludziom zachowanie sprawności i zdrowia.
Wielu mężczyzn z Europy północnej w wieku powyżej 60 lat cierpi na tak zwaną chorobę Wikingów, która cechuje się przykurczem zgięciowym palców. Na Karolinska Institutet w Szwecji przeanalizowano dane ponad 7 tys. ludzi z tą chorobą, by ocenić genetyczne czynniki jej ryzyka. Jak się okazuje, trzy najsilniejsze czynniki ryzyka są odziedziczone po neandertalczykach.
Wyniki nowych badań mogą motywować ludzi do ruchu przez całe życie. Długotrwałe ćwiczenia przynoszą ogromne korzyści starzejącemu się mózgowi i mogą zapobiegać związanemu ze starzeniem osłabieniu pamięci dzięki wydłużeniu życia sieci neuronów.
Patrzenie na zegarek podczas próby zasypiania nasila bezsenność i sprzyja przyjmowaniu większych ilości środków nasennych - zaś niewielka zmiana może pomóc ludziom lepiej spać.
Starzenie się nie musi oznaczać osłabienia mięśni. Seniorskie lata mogą być czasem fizycznej siły, mówią eksperci z University of Michigan Health System.
Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, także u osób z wysokimi genetycznymi predyspozycjami rozwoju tej choroby.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Kiedy jesteś zestresowany/a, wysokokaloryczna przekąska może szczególnie do ciebie „przemawiać". Ma to jednak niekorzystne konsekwencje. Uczeni z Sydney zauważają, że stres w połączeniu z wysokokalorycznym jedzeniem powoduje zmiany w mózgu, które dodatkowo zwiększają apetyt na słodkie, czy tłuste jedzenie i prowadzą do nadmiernego przybierania na wadze.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami