Liczba wyników: 6208
Pacjenci z otyłością, ale dobrym zdrowiem metabolicznym nie są zagrożeni przedwczesną śmiercią, uważają medycy z Uniwersytetu Yorku.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Panują różne przekonania co do tego, na ile stan czystości naszego otoczenia wpływa na nasz układ odpornościowy i ryzyko alergii. Czy nadmiernie odkażone mieszkanie może zaburzać pracę naszego układu odpornościowego?
Nadwaga powoduje depresję i osłabia samopoczucie. Na taki efekt mogą mieć wpływ zarówno czynniki społeczne, jak i fizyczne.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Według badaczy z Uniwersytetu Nowojorskiego, do częstszego występowania czerniaka przyczyniły się zjawiska kulturowe i historyczne, w tym zmiany w modzie i projektowaniu odzieży.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).